Historie

De Noorse Elandhond behoort tot de oudste hondenrassen, er zijn skeletten gevonden van honden uit het stenen tijdperk die veel overeenkomen met de huidige Elandhond.

De Elandhond is een jachthond voor groot wild, voornamelijk de eland. Het is een moedige, zelfverzekerde hond met een groot uithoudingsvermogen. Als gezinshond is hij door zijn sociale karakter zeer geschikt mits je hem voldoende gelegenheid geeft om zijn energie kwijt te kunnen.

In Noorwegen en Zweden wordt de Elandhond nog steeds gebruikt voor de jacht op de eland. De jacht kan op twee manieren worden beoefend; in sommige streken wordt de Elandhond aangelijnd gebruikt in andere gebieden wordt hij los voor de jacht gebruikt. In het laatste geval moet hij de Eland weten te stellen en “aan de praat houden” tot de jager het dier onder schot kan krijgen.
Omdat de eland niet altijd ongevaarlijk is, moet de hond niet alleen een goede neus en een geweldig uithoudingsvermogen hebben, maar ook intelligentie en moed zijn van groot belang. Omdat het vaak een tijd kan duren voordat de jager de hond en de eland kan bereiken moet de hond onafhankelijk van de jager kunnen werken. Daar deze honden dus voor het werk een zekere eigenzinnigheid moeten hebben, mag men nooit een slaafse gehoorzaamheid van ze verwachten.

Met de juiste opvoeding, respect en aandacht is het een fijne familiehond die als het nodig is ongewenst bezoek zeker op een afstand kan houden. De meeste Scandinavische rassen staan nog zeer dicht bij de natuur, daardoor zijn het vaak zeer gevoelige honden, maar ze mogen nooit nerveus of schuw zijn.
Belangrijk voor de Elandhond is de dagelijkse vrije beweging; elke dag een flinke wandeling in de vrije natuur is voor deze honden noodzakelijk. Tijdens de wandeling zijn ze alert en actief maar in huis zijn het rustige honden.
De vacht vraagt alleen extra onderhoud in de verhaarperiode, 2 x per jaar. Buiten die verhaarperiode is een wekelijkse kam- en borstelbeurt voldoende.

Algemeen voorkomen: een zeer zelfbewuste stevige, vierkant gebouwde hond, met een zachte vriendelijke zeer intelligente uitdrukking: staart in dichte krul op de rug. Schofthoogte reuen: 52 cm, teven: 49 cm.